Plasmasnijden

U bevindt zich hier: Home » Plasmasnijden

Plasmasnijden van metalen platen

Plasmasnijden is een methode om metalen platen te snijden in een gewenste vorm. Andere methoden van metaal snijden of metaal knippen zijn lasersnijden, metaalknippen, waterstraalsnijden, autogeensnijden en ponsen. Plasma snijden is ontwikkeld om metalen platen te kunnen snijden, die niet of minder geschikt zijn voor autogeen snijden. Aluminium en roestvast staal zijn voorbeelden van metalen die niet met autogeensnijden bewerkt kunnen worden, maar wel met plasmasnijden of lasersnijden.

Plasmasnijden ten opzichte van lasersnijden

Het verschil tussen conventioneel plasmasnijden en lasersnijden is, dat het proces van conventioneel plasma snijden veel trager is, er altijd nabewerkt (ontbraamd) moet worden en de nauwkeurigheid lager ligt dan van lasersnijden. Daarentegen is plasmasnijden geschikt voor dikke metalen platen. Laser snijden is sneller, nauwkeuriger en nabewerkingen zijn meestal niet nodig.

Wilt u weten of uw metalen platen, onderdelen of producten geproduceerd kunnen worden met lasersnijden of wilt u een offerte aanvragen, upload uw tekening of neem contact op.

Meer over plasmasnijden

Bij plasmasnijden, wordt gebruik gemaakt van oxiderende gassen en gasmengels, waardoor het mogelijk is om ongelegeerde en laaggelegeerde stalen te snijden. Snijgassen die voor roestvaststaal of non-ferrometalen worden gebruikt zijn argon, een argon/waterstofmengsel of stikstof. Daarnaast kan ook gebruik worden gemaakt van oxiderende gassen of gasmengsels, zoals lucht en zuurstof.

Technieken van plasmasnijden

Er zijn verschillende technieken van plasma snijden. Welke methode het meest geschikt is om metalen te snijden is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld het plasmagas, hoe er gekoeld wordt of er wel of geen beschermgas wordt toegepast en het soort metaal dat gesneden moet worden.

Conventionele methode het vaakst toegepast

De conventionele methode wordt het meest toegepast zowel handmatig als machinaal. Het nadeel is dat de gassen erg duur zijn om ongelegeerde staalsoorten te snijden. Door perslucht als snijgas te gebruiken, kan plasma snijden concurreren met autogeen snijden. Deze vorm van plasmasnijden wordt plasmalucht snijden genoemd. Andere technieken zijn bijvoorbeeld plasmasnijden met een waterinjectie, een waterscherm en fijnstraalplasmasnijden. Deze laatste methode heeft een kleinere snede en het kwaliteitsniveau is beter dan van de conventionele methode.

Heb je een vraag over lasersnijden of metaalkanten?